Aleargă, Grenouille, aleargă! „Perfume: The Story Of a Murderer” (r. Tom Tykwer)

Investiție sigură, cinema inodor.

Înainte ca proiectul ecranizării bestseller-ului din 1985 al lui Patrick Süskind să îi fie încredinţat relativ tânărului Tom Tykwer, acesta a mai trecut prin mâinile lui Kubrick (varianta preferată de romancier), Forman şi Scorsese. Cu toţii au ajuns la concluzia că transpunerea romanului în film este irealizabilă. Süskind însuşi a refuzat cedarea drepturilor de autor timp de 15 ani din acelaşi motiv.

Ştiau ei ce ştiau. În tălmăcirea autorului lui „Lola rennt”, „Perfume: The Story Of a Murderer” poartă amprenta odorifică agresivă şi neplacută a blockbusterului. Deşi vocea din off a lui John Hurt şi istoria unui personaj amoral care porneşte în viaţă cu şansa a doua amintesc mai mult decât buna cuviinţă ar permite-o de „Barry Lindon”, această cea mai scumpă producţie germană din toate timpurile e construită după clasica reţetă care smulge aplauze în sălile de cinema, atunci când eroul triumfă într-un chip sau altul. Opţiunea în sine nu e condamnabilă, ci îşi dovedeşte caracterul nefast atunci când aflăm, dacă nu o ştiam deja din romanul lui Süskind, că Grenouille nu este doar un tânăr cu un simţ al mirosului ieşit din comun, ci şi un criminal în serie destul de înzestrat.

Așa că intră în scenă Negativii. Prin excelență nătărăi, peste măsură de detestabili. Prin caracterul lor familiar, aceste caricaturi având vârsta însăși a cinema-ului acţionează ca o contrapondere. Crimele protagonistului se succed pe ecran ca şi cum n-ar fi; rămânem cu imaginea peţitorului odios, cu cea a patronului nedrept, cu cea a episcopului îngust la minte.

Finalul, care îl lasă perplex pe spectatorul nefamiliarizat cu opera lui Süskind, este insuficient exploatat. Tim Burton, care, asemeni lui Ridley Scott, s-a arătat interesat de proiect, ar fi făcut, poate, o treabă mai bună. Pe de altă parte, Tim Burton i-ar fi acordat prioritate, probabil, lui Johhny Depp, la rândul său „în cărţi” pentru rolul titular, ceea ce ar fi fost o pierdere: Ben Whishaw îl interpretează fără cusur pe Jean-Baptiste Grenouille.

Ben Whishaw se afla însă abia la primul său rol principal şi este cunoscut cu precădere publicului britanic. De aceea are filmul lui Tykwer nevoie de Alan Rickman şi de Dustin Hoffman, interpretând roluri pe care le-ar putea face şi în somn. Astfel devine „Perfume: The Story Of a Murderer” o întreprindere mai sigură. Dar nu mai puţin inodoră…

Articol publicat pe platforma www.pepsi.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *